نویسنده مجموعه های تلویزیونی"پاورچین" و "قهوه تلخ"، گفت: بازیگران حوزه طنز که به کارگردانی فیلم های طنز روی آوردند، موفق نبودند، چراکه نگارش فیلمنامه چنین آثاری را آسان فرض می کنند.
"خشایار الوند" در گفت وگو با ایرنا، افزود: این روزها بسیاری از کارگردانان فیلم های طنز، خود فیلمنامه فیلم هایشان را می نویسند و کمتر کسی به نگارش دقیق فیلمنامه توجه دارد.
نویسنده مجموعه تلویزیونی مرد هزار چهره ،ادامه داد: در نگارش فیلمنامه های سینمایی حتی نظر تهیه کنندگان نیز تاثیرگذار و بازیگران محور فیلم های سینمایی طنز هستند.
نویسنده مجموعه تلویزیونی طنز "پاورچین" یادآورشد: فیلمنامه ای را داشتم که به گواه دوستان یکی از بهترین متن های نوشته شده طنز سینمای کشور بود اما متاسفانه یکی از تهیه کنندگان سینما در هنگام ساخت آنرا به کلی تغییر داد و برآیند کار با فیلمنامه اولیه کاملا متفاوت بود.
به گفته الوند، تغییر در فیلمنامه آثار طنز از سوی سرمایه گذاران و کارگردانان نه تنها کمکی به موفقیت فیلم های طنز نمی کند، بلکه به اساس یک اثر سینمایی لطمه می زند.
هدف نهایی فیلم های طنز خنداندن مخاطب است اما در این میان برخی آثاری را خلق می کنند که این قاعده را رعایت نمی کند و اسم فیلم خود را طنز فاخر می گذارند در حالی که نباید نام چنین فیلم های بی خاصیتی را طنز گذاشت.
*فیلمنامه نویس طنز حرفه ای کم داریم
وی با یادآوری اینکه در عرصه طنز تعداد فیلمنامه نویسان حرفه ای زیاد نیست، افزود: در عرصه طنز تلویزیونی، در دوره ای جمع کوچکی به نوشتن طنز های نو پرداختند. گروهی متشکل از پیمان و مهراب قاسم خانی شکل گرفت و همین افراد فیلمنامه های قابل توجهی را در عرصه طنز به رشته تحریر درآوردند.
الوند تصریح کرد: فیلمی همچون سن پطرزبورگ که با همه اشکالات، در ردیف یکی از فیلم های خوب طنز امسال سینمای ایران محسوب می شود، حاصل اعتماد کارگردان و تهیه کننده به فیلمنامه نویس است. هرگاه این اعتماد وجود داشته باشد حاصل کار قابل تامل بوده است.
*برخی به بهانه طنز فیلم خاص می سازند
این نویسنده آثار طنز ادامه داد: هدف نهایی فیلم های طنز خنداندن مخاطب است اما در این میان برخی آثاری را خلق می کنند که این قاعده را رعایت نمی کند و اسم فیلم خود را طنز فاخر می گذارند در حالی که نباید نام چنین فیلم های بی خاصیتی را طنز گذاشت.
الوند افزود: هرکسی توانایی نگارش فیلمنامه های طنز را ندارد، باید بدانیم نگارش چنین فیلمنامه هایی کار بسیار دشواری است.
*به هر قیمتی نمی خندانیم
الوند همچنین یادآور شد: در آثاری که تاکنون در قالب طنز نوشته ام تلاش شده تا مخاطب را به هر قیمتی نخندانم و برای نشاندن لبخند روی لب مخاطبان از لودگی و کارهایی همچون استفاده از الفاظ رکیک و شوخی های سبک استفاده نکردم.
وی تاکید کرد: خنداندن مردم باید بر اساس قواعد و اصولی خاص باشد زیرا مخاطب به خوبی درک می کند که فیلمساز با طرح شوخی های سطحی به شعور وی توهین کرده است.
*بازیگران طنز فیلمنامه نویسان موفقی نبودند
این نویسنده آثار تلویزیونی و سینمایی طنز گفت: در سال های اخیر بسیاری به سمت نگارش فیلمنامه آثار طنز روی آوردند و موفق نبودند.
وی یادآور شد: متاسفانه بسیاری از کارگردانان، بازیگران و حتی تهیه کنندگان ما تصور می کردند نوشتن فیلمنامه طنز کار آسانی است از این رو قدم در این عرصه گذاشتند اما موفق نبودند.
الوند توضیح داد: فیلمسازانی همچون حسن فتحی که پیش از این کار جدی کرده بودند در ساخت سریال های طنزی همچون اشک ها و لبخندها موفق نبودند.
وی ادامه داد: حتی بسیاری از بازیگران عرصه طنز همچون جواد رضویان و رضا شفیعی جم در کارگردانی و نویسندگی فیلم های طنز ناموفق بودند.
الوند گفت: عده ای تصور می کردند ما در خلق طنزهایی همچون پاورچین در سر صحنه فیلمبرداری دور هم جمع می شویم و بدون فکر خاصی چند شوخی را طراحی کرده و کار را فیلمبرداری می کنیم، در حالی که آثار موفق طنز تلویزیونی همچون پاورچین حاصل فیلمنامه دقیق چنین آثاری بود.
وی افزود: حاصل نگارش فیلمنامه در سر صحنه فیلمبرداری و تکیه بر بازیگران حاصلی جز فیلم های طنز سطحی ندارد.
*فیلمنامه، چارچوب کار و فیلم تلویزیونی و سینمایی
نویسنده طنز "قهوه تلخ" یادآور شد: فیلمنامه نویسی اساس ساخت یک فیلم طنز موفق است و مجموعه ای از فیلمنامه نویسان طنز می توانند با پیگیری یک خط داستانی مشخص و خلق داستانی محکم، پایه های تولید یک فیلم سینمایی طنز را ایجاد کنند.
وی یادآورشد: ما در خلق آثار بلند تلویزیونی و سینمایی با قرار دادن یک بازیگر پیرمرد و یک پیرزن و استفاده از الفاظ پیش و پا افتاده به زبان انگلیسی در دیالوگ های آنان سعی می کنیم، فیلم طنز بسازیم. در حالی که از اصل غافل شدیم که یک فیلم سینمایی طنز را باید فیلمنامه نویسان حرفه ای بنویسند و در تک تک شوخی های یک فیلم اندیشه ای نهفته باشد.
*خندان ایرانی ها کار دشواری است
الوند در عین حال مقایسه فیلم های طنز ایرانی با آثار کمدی سینمای دنیا اشتباه خواند و گفت: سینمای ایران شباهتی با سینمای دنیا ندارد و بسیاری از گونه های سینمایی ما همچون فیلم های جنگی -به دلیل نگرش و محتوای ارزشی-،با آثار مشابه در دنیا تفاوت دارند.
وی افزود: طنز راه رفتن روی خطوط قرمز جامعه و حرکت کردن خلاف عادت ها است از این رو باید در ساخت فیلم های طنز دقت بسیاری به خرج داد.
نویسنده طنز تلویزیونی "پاورچین" تاکید کرد: مردم کشور ما انسان های طنازی هستند و خندان آنان کار دشواری است. در انگلیس مردم به لطیفه های بی مزه می خندند اما مردم ما اینگونه نیستند و خنداندن آنان دشوارتر از قبل است.
الوند یادآورشد: در کشور ما نمی توان از شوخی های خاصی استفاده کرد و حتی در عرصه شوخی های سیاسی هم تنها افراد خاصی همچون مسعود ده نمکی با ساخت اخراجی ها می توانند وارد این عرصه شوند.
وی گفت:دستمایه های ما در نگارش فیلمنامه های طنز محدود است و کسانی که با توجه به این محدودیت های مضمونی آثار قابل توجهی در عرصه طنز خلق می کنند قابل تقدیر هستند.
*قهوه تلخ مبتذل نیست
الوند در ادامه درباره مجموعه طنز "قهوه تلخ" که در شبکه نمایش خانگی پخش می شود ، گفت: ادعا می کنم این مجموعه مبتذل نیست و برای خلق لحظات طنز هرچیزی را دستمایه قرار نداده است.
وی افزود: افرادی که در قهوه تلخ می بینیم، شخصیت نیستند و شاید تنها کسی که در این سریال شخصیت پردازی شده است "سیامک انصاری" است. بقیه افرادی که در این مجموعه می بینیم بیشتر به تیپ نزدیک هستند و تلاش ما بر این بوده تا این تیپ سازی ها به هیچ یک از شخصیت هایی طنز تلویزیونی نزدیک نباشد.
نویسنده مجموعه قهوه تلخ تاکید کرد: از شوخی های تکراری در این مجموعه پرهیز کردیم تا این مجموعه طنز برای مخاطبان تازگی داشته باشد.