دانشمندان علت بد خلقی، خود خواهی، بی ملاحظگی و تند مزاجی نوجوانان را به این شکل توجیه میکنند که رشد مغز انسان در نوجوانی کندتر از رشد بدن اوست.
در گذشته روانشناسان علت خصوصیات ناخوشایند رفتاری دوران نوجوانی را تغییرات هورمونی بدن میدانستند. در حالی که تحقیقات جدید که با روش تصویربرداری از مغز انسان انجام شده است حاکی از تغییرات وسیع ساختمان مغر انسان در نوجوانی و اوایل جوانی است.
در این تحقیق که در انستیتو ملی سلامت روان Bethesda انجام شد، فرآیند رشد ??? کودک تحت نظارت قرار گرفت. به این صورت که هر دو سال یک بار از مغز آنها تصویربرداری به عمل میآمد.
با مطالعه نتایج به دست آمده مشخص شد در فرآیند رشد انسان به تدریج سلولهای مغز درگیر جوان سازی میشوند و به طور مداوم مغز انسان در حال تجدید و تغییر است به طوری که فرد تا سن ??-?? سالگی سالانه یک درصد از سلولهای خاکستری مغز خود را از دست میدهد.
دانشمندان تغییرات در ناحیه نرمه جلویی مغز انسان که مسوول کنترل محرک های انگیزشی، قضاوت و تصمیم گیری نوجوان است را توجیه مناسبی برای رفتارهای عجیب اغلب نوجوانان در این سنین میدانند.
آنها معتقدند در این مرحله از زندگی مغز نوجوانان مانند اسفنجی عمل میکند که درگیر یادگیری است و عدم کنترل محرک های درونی باعث بروز رفتارهای ریسکی مانند روی آوردن به مواد مخدر، الکل و سیگار میشود.