رئیس اداره پیشگیری و درمان سوء مصرف مواد وزارت بهداشت با انتقاد از برخی تبلیغات در زمنیه ترک اعتیاد با عناوین درمانهای تضمینی و بدون درد، این قبیل تبلیغات را گمراه کننده خواند. وی با اشاره به اینکه فعالت کلینیکهای فوق به دلیل حساسیت فعالیت زیر نظر وزارت بهداشت قرار دارند، تصریح کرد:طی ابلاغی که به کلیه مراکز درمانی که در حیطه اعتیاد فعال هستند - اعم از بخش خصوصی دولتی- صورت گرفته تخلف از قوانین تعیین شده، به نوعی همکاری در توزیع مواد مخدر و غیر قانونی محسوب میشود.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از دبیرخانه همایش درمانهای سوء مصرف مواد مخدر، محمد باقر صابری ظفرقندی در حاشیه برپایی همایش با اعلام این خبر گفت: در حال حاضر 132 مرکز درمان با متادون از سوی وزارت بهداشت راهاندازی شدهاند که نسبت به ارائه خدمات درمانی با هزینه بسیار پایین و در مواردی رایگان اقدام می کنند.
صابری ظفرقندی در مورد مفهوم کنترل و نظارت بر مراکز فوق گفت: داروی متادون در این مراکز توسط پزشکان صاحب صلاحیت و دوره دیده و نیز تحت قوانین و مقررات و پروتکل ابلاغی و صرفا برای افراد نیازمند تجویز میشود.
وی با یادآوری اینکه هم اکنون متادون یکی از بهترین الگوهای مصرف درمان نگهدارنده تلقی میشود، شایعه ممانعت وزارت بهداشت از توزیع متادون در مراکز درمانی را تکذیب کرد.
سرپرست دفتر سلامت روانی - اجتماعی وزارت بهداشت اظهار داشت: داروی بوپرنورفین نیز یکی از داروهای مورد استفاده در درمان ترک و به ویژه « سم زدایی» محسوب میشود که قابل استفاده در مراکز درمانی بوده و احتمال سوءمصرف آن در مقایسه با متادون کمتر بوده، ولی تشخیص نوع تجویز به عهده پزشک معالج است.
صابری ظفرقندی افزود: متادون بیشتر برای معتادان پرخطر، سخت دسترس و عموما تزریقی که در معرض ابتلا و انتشار عفونتهای خطرناک به طور مثال HIV/ ایدز هستند ، مورد مصرف قرار میگیرد.
وی یادآور شد: با توجه به اینکه متادون جزء گروه دارویی عرضه میشود، خطر سوء مصرف آن به ویژه بین افراد سالم دور از ذهن نیست و انگ مصرف مواد شامل آن نمیشود.
رئیس اداره پیشگیری و درمان سوء مصرف مواد وزارت بهداشت گفت: هدف وزارت بهداشت از تویع متادون، کاهش آسیب ناشی از اعتیاد تزریقی و استفاده از سرنگ مشترک بوده و هر اقدامی که این سیاست را تحت الشعاع قرار دهد، مغایر با سیاستهای کلان کشور به شمار میرود که به طور قطع نیازمند برخورد است.
وی تاکید کرد: سم زدایی با دارویی مثل متادون یا بوپرنورفین بخش کوچکی از پروسه طولانی مدت درمان اعتیاد بوده و درمان همه جانبه معتادان، شامل حمایتهای روانی - اجتماعی از شخص معتاد و خانواده آنان است.
گفتنی است، این همایش که از سوی مرکز ملی مطالعات اعتیاد و با همکاری معاونت سلامت و معاونت غذا و داروی وزارت بهداشت، سازمان زندانها ، ستاد مبارزه با مواد مخدر، سازمان بهزیستی، دانشگاه علوم پزشکی تهران،مرکز تحقیقات ایدز و شرکت دارو و درمان پارس از روز سه شنبه 8 آبان در بیمارستان میلاد تهران آغاز به کار کرد، روز گذشته به کار خود پایان داد.