شتابدهنده الکترون با انرژی 10MeV، واحد نیمه صنعتی تولید گرافیت با گرید هستهای، دستگاه گداخت هستهای به روش محصور سازی الکتروستاتیکی اینرسی و راکتور نیروگاه آزمایشی گداخت به روش محصورسازی مغناطیسی از دستاوردهای فناوری هستهای بود که در حضور مقام معظم رهبری معرفی و رونمایی شد.
طراحی و ساخت شتابدهنده الکترون با انرژی 10MeV و توان 100KW در پژوهشگاه علوم و فنون هستهای انجام شده است.
هدف این طرح ساخت یک شتابدهنده الکترون با حداکثر قدرت و انرژی در رنج صنعتی است. قسمتهای اصلی این شتابدهنده شامل تفنگ الکترونی، محفظه شتاب، سیستم مولد فرکانس رادیویی، مگنتهای خمکننده و خطوط انتقال باریکه است. پرتوهای الکترون خروجی این شتابدهنده با انرژی 10MeV و توان 100KW میتوانند جهت استریل کالاهای پزشکی، بهداشتی و مواد غذایی و تصفیه پسابهای شهری و صنعتی و همچنین بهینه کردن خواص مواد پلیمری از جمله سیم و کابل... مورد استفاده قرار گیرند.
* طراحی و ساخت واحد نیمه صنعتی تولید گرافیت با گرید هستهای
تکمیل دانش و فناوری، طراحی و ساخت واحد نیمه صنعتی تولید گرافیت با گرید هستهای طرحی است که در پژوهشگاه علوم و فنون هستهای اجرا شده است.
پس از خردایش و دانهبندی ذرات کک و قیر در ابعاد میکرونی، با نسبتهای معین از هر دانه بندی کک و درصد معینی از قیر و در دمای بالای نقطه نرمی قیر عمل اختلاط در مخلوط کننده با تیغههای Z شکل انجام میگیرد. محصول با پرس ایزواستاتیک شکلدهی میشود.
در مرحله بعد تا دمای 13C هزار گرافیته شده تا ساختار آن کریستالی شود. سپس آزمایشهای کنترل کیفی خواص الکتریکی، ساختار کریستالی، فیزیکی، مکانیکی و ناخالصیهای عنصری انجام میگردد. تمامی مشخصات محصول تولیدی در حد استانداردهای گرافیت هستهای است.
* طراحی و ساخت دستگاه گداخت هستهای به روش محصورسازی الکتروستاتیکی اینرسی (IR-IECF)
دستگاه IR-IECF در بهار 1389 در پژوهشکده فیزیک پلاسما و گداخت هستهای طراحی و ساخته شده و در زمستان 1389 ثبت اختراع شده است.
ایران به همراه آمریکا، ژاپن، کره جنوبی، استرالیا و فرانسه، جزو 6 کشور دارنده این تکنولوژی محسوب میشود. این روش گداخت هستهای در سطح وسیع و گستردهای در جهان مورد استفاده قرار میگیرد.
* طراحی و ساخت راکتور نیروگاه، زمایشی گداخت به روش محصورسازی مغناطیسی
طرح ملی طراحی و ساخت راکتور نیروگاه آزمایشی گداخت به روش محصورسازی مغناطیسی توسط محققان پژوهشگاه علوم و فنون هستهای انجام و اجرا شده است.
در این پروژه گداخت عناصر سبک به کمک باریکههای لیزری برای دستیابی به انرژی همجوشی هستهای کنترل شده استفاده میشود. برای این منظور باریکههای پر انرژی لیزر هدف کوچکی به قطر حدود یک میلیمتر که حاوی ایزوتوپهای هیدروژن هستند را مورد اصابت قرار میدهند.